Heb jij nog tijd voor jezelf

Sneek, 10 september 2020

Het is alweer een bijna een half jaar geleden dat Corona zijn intrede deed in Nederland. Veel levens zijn veranderd door de draconische maatregelen van onze overheid, die eerst zo logisch leken. Mijn bedrijf, Cumlaude Travel, met specialisme Cuba, kwam volledig stil te liggen

Mijn nieuwe werkelijkheid werd dat ik ’s ochtends op stond en niets hoefde. Een compleet nieuwe ervaring en werkelijkheid. Geen mails van gasten, geen offerteaanvragen, geen reizen; helemaal niets meer. Na even wennen, begon ik het te waarderen. Ik had ineens tijd voor allerlei (leuke) andere dingen.

Het werd een tijd van letterlijk stil staan. De lente brak aan, het zonnetje scheen volop en ik had tijd om hiervan te genieten. De vogels zongen zoals ik ze nog nooit gehoord had, de bladeren aan de bomen ruisten en gaven me een rust die ik nog nooit zo ervaren had. Het leek of alles een nieuwe glans kreeg die er waarschijnlijk altijd al was maar waarvoor ik nu de aandacht had om het echt te waarderen.

Omdat mijn bedrijf in de stilstand kwam en ik geen inkomen en omzet meer had maar nog wel flinke kosten, besloot ik mijn boot te verkopen. Het vaarseizoen brak aan en een betere tijd om te verkopen was er niet. Daarnaast leenden mijn lieve vrienden mij spontaan geld om mezelf en mijn bedrijf in de lucht te houden. Ik leerde om te ontvangen.

Op zich ook weer een prachtige ervaring om te ervaren dat hulp aanvaarden ook weer een kunst op zich is. Ik ervoer een grote dankbaarheid voor alles wat zich afspeelde in mijn leven. Mijn hart verwarmde om te ontdekken dat ik er niet alleen voor stond. Het vangnet van mooie mensen om me heen, bleek groot en sterk waardoor ik me geen moment verloren heb gevoeld. Ik geloof niet in toeval. Zoals de dingen gebeuren in mijn leven, zo zijn ze bedoeld. Zoals de schrijver van ‘Ki’, Hans Peter Roel het noemt; zinvol toeval.

Zowel in de collectieve zin als individueel biedt het leven ons onze lessen aan. Het mooie hiervan is dat jij zelf beslist of je ze wilt leren, wanneer je ze wilt leren, hoe je ze gaat leren en zelfs in welk tempo je ze wilt leren. Mijn grootste les in mijn leven was een burnout, die zijn weerga niet kende. Alles waarop ik altijd vertrouwd had, in geloofd had en al jaren beschouwde als mijn leven, werd met de grond gelijk gemaakt. De Claudia die volledig leefde op ratio en waaraan ik mijn identiteit ontleende, was gebroken en kon letterlijk niet meer.

Het waren harde lessen waarin ik leerde vallen en opstaan met begeleiding van een haptonoom. Door de euforie van het opstaan, maakte ik opnieuw kennis met emoties als blijdschap en vreugde. Door het vallen leerde ik weer verdriet te voelen, me hier niet tegen te verzetten en om dit toe te laten. Ik had mijzelf aangeleerd om alles wat ik voelde, weg te denken en rationeel te benaderen. Bij iedere emotie die op kwam, stelde ik mijzelf de vraag, waar de emotie van dat moment toe zou leiden. Mijn ratio degradeerde de emotie altijd naar; ‘niet de moeite van het voelen waard’.

Inmiddels zijn we een half jaar verder na de intrede van Covid in ons land. Wat is mijn leven verrijkt door alle gebeurtenissen als gevolg hiervan. Mijn huis is inmiddels ook verkocht en ik voel me gelukkiger dan ooit. De ME-time die me is gegeven, de vrienden die meer dan vrienden blijken, de verdieping in het leven en de bewustwording van de werkelijke waarden in het leven. Ik zou het iedereen aan willen raden en weet tegelijkertijd dat velen een dergelijk ‘risico’ niet gaan nemen. Dat velen hun ‘zekerheden’ niet op gaan geven.

 

Dat is prachtig want gelukkig zijn we niet allemaal gelijk en doet iedereen zijn eigen ervaringen op in het leven.
Maar oh wat zou ik het mooi vinden als je door mijn verhaal toch een beetje geraakt wordt. Bewust wordt van hoe jouw gedachten en ratio jouw levensgeluk bepalen. Dat je je eigen regie (h)erkent en ontdekt dat jij bepaalt wat je denkt en wanneer je denkt.

Mijn ratio maakte mijn leven kapot en nam iedereen in mijn directe omgeving mee in de vrije val. Ik heb geleerd om mijn ratio te herkennen en me bewust te zijn dat ik mijn ratio alleen in de praktische zin nodig heb. Niet om mijn gevoelens weg te denken, niet om mij te voeden met angst voor iets wat ik in mijn hoofd bedacht heb en niet om mij te hechten aan bezittingen of geld. Het resultaat: ik heb alles wat mijn hartje begeert. Dat deel ik graag met jou.

Ik nodig je graag uit om met me mee te gaan op een ontdekking van jezelf. Wij bieden meerder mogelijkheden in Nederland, Andalusië en Nepal, om jezelf te verwennen met aandacht voor jezelf en waarin leven in het NU centraal staat. Wij leren je graag hoe je dit doet en hoe je bewust wordt van het moment en je zijn. 

Meld je zelf snel aan.