Puur Leven

De koningin van de Camino

Puur Leven

De koningin van de Camino

In september en oktober 2021 vervulde ik mijn langgekoesterde wens: de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela. Het stond al jaren op mijn ‘to-do-list’ en plotseling diende zich het perfecte moment aan. Ik heb geen seconde getwijfeld; het klopte gewoon.
Mijn camino begon in St. Jean Pied de Port, over de Pyreneeën naar uiteindelijk het prachtige Santiago de Compostela. Een reis van 804 kilometer die ik in 34 dagen volbracht.
Dit boek vertelt het verhaal van mijn pelgrimage, met alle prachtige ontmoetingen, boeiende gesprekken, de (levens)lessen, de lach en de traan en ook de abrupte afscheidssituaties. Het vertelt over mijn ontdekking dat het leven verrassend eenvoudig is wanneer we de behoefte aan controle loslaten en beseffen dat we eigenlijk geen controle hebben. Het draait om het accepteren van wat is, zonder je zorgen te maken over gisteren of morgen en eenvoudigweg genieten van de dagelijkse routine: je rugzak inpakken, lopen, aankomen, eten, slapen, en de volgende dag weer precies hetzelfde.
Puur genieten.

Het is vier jaar geleden dat Corona zijn intrede deed in Nederland. Veel levens zijn hierdoor veranderd. Dat van mij ook. Mijn bedrijf, Cumlaude Travel, met specialisme Cuba, kwam van de ene op de andere dag stil te liggen. Mijn nieuwe werkelijkheid werd dat ik ’s ochtends opstond en niets hoefde. Een compleet nieuwe ervaring. Geen mails van gasten, geen offerteaanvragen, geen reizen; helemaal niets meer Het was even wennen maar al snel begon ik het te waarderen. Ik had ineens tijd voor allerlei (leuke) andere dingen. Het werd een tijd van letterlijk stilstaan.In eerste instantie ingegeven door vrijheidsdrang bleek het later een noodzaak en heb ik al mijn bezittingen verkocht; mijn boot, mijn huis en alles wat erin stond. Ik voel me rijker dan ooit.In dit boek heb ik het proces, van wat er in mijn leven gebeurde, beschreven. Mijn gedachten, mijn gevoelens, de gebeurtenissen maar ook waarom en hoe ik tot beslissingen ben gekomen, die me uiteindelijk hebben gebracht tot waar ik nu ben. Met dit boek heb ik tevens willen beschrijven hoe eenvoudig het leven kan zijn als je maar bewust bent van je eigen regie en je eigen keuzemogelijkheden.

Claudia Bottinga is geboren in Sneek en auteur van het boek ‘Puur leven’ en nu sinds kort ook van ‘de Koningin van de Camino’.

Claudia is al jarenlang ondernemer (Cuba specialist) en verzorgt prachtige maatwerkvakanties naar Cuba, pelgrimstochten naar Santiago de Compostela en Leven in het NU retraites in Sneek, Andalusië en spirituele reizen naar Nepal. 

In de Koningin van de Camino en Puur Leven, lees je waardoor zij werd geïnspireerd om naast prachtige rondreizen naar Cuba, tevens retraites en pelgrimstochten te ontwikkelen waarin leven in het NU, loslaten en bewust te worden van de eenvoud van het leven, centraal staan.  

Reviews Puur Leven

Hoi Claudia. Ik ben niet zo’n boekenlezer maar als een boek mij pakt lees ik het vaak binnen een dag uit! Ik ben vanavond begonnen in je boek en zit nu al bij blz. 80 en denk dat ik het morgen wel uitlees! Dat is dus een teken dat mij hetgeen je beschrijft erg aanspreekt! Ik herken ook bepaalde dingen van jouw bij mijzelf zoals “de donkere dagen” en “ruzies thuis” waarbij je als kind in de overlevingsstand kruipt! Je levensverhaal deel je met ons in dit boek en je wilt ons de spiegel voorhouden om ons te leren hoe je vanuit je eigen negatieve ervaringen de omslag hebt weten te maken naar volmaakt gelukkig zijn! Ik denk dat ik je boek nog wel een keer in zijn geheel ga lezen om het nog beter op mij in te laten werken en dingen te begrijpen. Je schrijft overigens op een wijze die makkelijk leest. Zelf loop ik al een half jaar bij een psycholoog om bepaalde negatieve gevoelens en angsten te overwinnen, die te maken hebben met het verleden. Ik wilde kijken of ik deze alsnog zou kunnen overwinnen nu ik 68 ben. Ik had voor mijzelf het besluit genomen dat ik mij niet langer wilde laten belemmeren door bepaalde angsten in mijn leven waardoor ik bepaalde dingen uit de weg ging die ik wel graag weer zou willen doen. Ik ben op de goede weg vind ik zelf en heb binnenkort mijn laatste afspraak bij de psycholoog. Ik denk dat het lezen van je boek aan mijn proces positief kan bijdragen!

Klaas

Complimenten voor je boek Claudia. Mooi inzicht in jouw leven. Ik herken er wel dingen in. Het doet me pijn om te lezen dat het bij jullie thuis “overleven” was. Voor iedereen, ook voor je vader, niet zijn gevoelens op een goede manier hebben kunnen uiten, onmacht en onverwerkt verdriet wat zich uitte in controle en agressie. Dat je moeder veel voor haar kiezen heeft gehad: kind verloren, gevecht tegen kanker, strijd thuis in haar gezin en  haar partner jong moeten missen…. Dit doet wat met een mens. We hebben maar een leven… besteed dit zo goed mogelijk. Ik denk dat jij met jouw reizen en boek hierin zeker bij kunt dragen. Bedankt voor je mooie persoonlijke verhaal. Liefs, Hanneke

Hanneke

Voordeel van regen … heb heerlijk je boek kunnen lezen. Complimenten hoor 👌. Vond het super leuk om je van zo dichtbij mee te mogen maken. Heel veel herkenbaar, veel bewondering dat je ook echt naar je inzichten leeft. Ook wel schrik over wat je hebt mee gemaakt waar ik totaal geen weet van had. Heel verdrietig. Het nu is nu. Wens je nog heel veel prachtige en inzicht gevende ‘nu’ momenten toe ❤️

Ina

Ik heb je boek in één keer uitgelezen en ben trots op je. Ik zie veel herkenning en zit nu ook in een fase dat ik meer wil doen wat bij mij past.

Van dure dingen word ik alleen maar ongelukkig. Ik ben op de goede weg en je boek heeft hier zeker toe bijgedragen. Ik ben trots op mijn grote zus.

Edward

Klaas (deel 2)

Goedendag Claudia. Ik heb je boek inmiddels uit en ga het zeker opnieuw lezen. Er gaan overdag geregeld dingen over het boek door mijn hoofd. In een gesprek denk ik b.v. na een bepaalde uitspraak nu “was dit mijn ego”? Om alles nog beter te begrijpen vraagt dit meer verdieping van mijn kant. Laura Maaskant heb ik, toen ze nog leefde, wel een keer heb gezien op TV volgens mij. Eckhart Tolle – “De nieuwe Aarde” wil ik ook lezen. Wie weet vallen dan ook bij mij nog meer puzzelstukjes op zijn plaats die ik nooit een juiste plek heb kunnen geven! Ik ben er wel vaak naar opzoek geweest, in de zin van “wie ben ik”, waarom reageer ik vaak uit emotie” , “wat is de invloed geweest van hetgeen je hebt meegemaakt in je jeugd” ?

Mijn vrouw is bezig je boek nu ook te lezen op mijn advies. Misschien dat ik er daarna met haar beter over kan praten. Nu vertelde ik haar dingen uit het boek, maar ze had er vanzelf nog geen goed beeld bij! Voorzichtig hoop ik dat zij ook baat kan hebben bij jouw zienswijze over een leven zonder angst! “De gedachten” gaan n.l. regelmatig met haar aan de haal en “het knopje” om ze uit te schakelen is voor haar soms moeilijk te vinden.

Ik zat vanavond te denken aan een lied van Harry Jekkers – klein orkest dat ik kort geleden op TV zag. De tekst van dit lied “Later is allang begonnen” sluit volgens mij naadloos aan op je boek en filosofie “leven in het NU”. “Toeval is logisch”, zoals Johan Cruijff zei! “

Later Is Al Lang Begonnen” Liedje van Klein Orkest

Je zou zo graag een speler zijn
Maar je staat aarzelend langs de lijn
Bang om op je bek te gaan
Je durft niet te kiezen,
je mocht eens verliezen
Zo bang om straks alleen te staan
Maar ergens halverwege kijk je om en krijg je spijt

Levend voor morgen raak je nu je toekomst kwijt
In de boot genomen door de zilvervloot
Sparend voor later ga je straks ook sparend dood
En later, later is al lang begonnen
Later, later is al lang begonnen Later, later is al lang begonnen
En vandaag komt nooit meer terug

Spelend op zeker, tegen alles ingeënt
Spring je braaf in het gelid
Het verlangen afgeleerd, je gevoel geamputeerd
Blijf je zitten waar je zit
Maar ergens halverwege kijk je om en krijg je spijt
Levend voor morgen raak je nu je toekomst kwijt
Dan ben je in de boot genomen door de zilvervloot
Sparend voor later ga je straks ook sparend dood

En later, later is al lang begonnen
Later, later is al lang begonnen
Later, later is al lang begonnen
En vandaag komt nooit meer
Later is al lang begonnen, later is al lang begonnen
Later is al lang begonnen
En vandaag komt nooit meer

Later is al lang begonnen, later is al lang begonnen
Later, later is al lang begonnen
En vandaag komt nooit meer terug

Klaas