Jouw camino van Sarria
naar Santiago de Compostela

Ga jij mee naar Santiago de Compostela?

 

Vertrekdata

10 en 21 september 2024
8 april 2025
8 mei 2025 

Claudia: Op 22 september vertrok ik met de trein naar St. Jean Pied de Port, een dorpje aan de voet van de Pyreneeën om eindelijk mijn camino naar Santiago de Compostela te wandelen. Ik droomde hier al jaren van maar steeds waren er redenen om het (nog) niet te doen.

Deze keer voelde ik dat de tijd rijp was om mijn voettocht te ondernemen naar Santiago. Ik liep mijn tocht van 804 kilometer in 34 dagen.
Ik heb al veel gedaan in mijn leven en ik mag toch wel concluderen dat dit één van de mooiste dingen is die ik ooit gedaan heb.

Uiteraard vergt zo’n tocht enige voorbereiding. Lijkt het jou ook wat maar weet je niet hoe, wat, waar en wanneer?

Heb je één of meer van de onderstaande vragen of twijfels?

  • Ik vind het eng en spannend
  • Ik wil graag meer informatie over wat ik mag verwachten?
  • Waar moet ik overnachten?
  • Waar vind ik een slaapplek?
  • Wat neem ik mee?
  • Waar haal ik een pelgrimspaspoort?
  • Moet ik trainen voor de wandelingen?
  • Hoe train ik voor de wandelingen?

Misschien heb je nog andere vragen. Tijdens deze caminoweek nemen wij jou mee op het laatste deel van de camino route (120 kilometer in 6 dagen) zodat je zelf kunt ervaren, leren en vragen stellen over deze prachtige tocht.

Misschien vind je het leuk om het eens te ervaren of heb je daadwerkelijk plannen om de 804 kilometer vanaf St. Jean Pied de Port naar Santiago te lopen. Alles is goed en alles mag want het is jouw camino!

Tijdens deze reis regelen wij alles voor je: jouw accommodaties, transport van je bagage, begeleiding tijdens het wandelen en indien gewenst zoeken wij voor jou je vliegreis en organiseren wij jouw transfer naar Sarria.

Jouw camino van Sarria naar Santiago de Compostela

 

Dag 1: Aankomst luchthaven en transfer naar Sarria

Dag 2: Sarria – Portomarin (22 km)

Vandaag kun je vroeg in de ochtend op eigen gelegenheid het stadscentrum bekijken voordat we onze eerste wandeling maken naar Portomarin. Deze wandeling is 22 kilometer welke wij op ons gemak gaan wandelen. Geen stress, geen druk maar heerlijk genieten van de omgeving.

Het pad voert ons vandaag langs kleine typische Galicische dorpjes en schaduwrijke kastanje bossen. We volgen een netwerk van rustige landelijke weggetjes naar het dorpje Barbedelo waar we het schitterende Romaanse kerkje kunnen bewonderen. Via de brug over de Rio Minho wandelen we Portomarin binnen. De indrukwekkende romaanse Tempeliers kerk is een duidelijke getuige van het rijke verleden van dit stadje.

Dag 3: Portomarin – Palas de Rei 23 km

Het pad vervolgt zijn weg door de beboste heuvels van Galicië. Opnieuw volgen we voornamelijk landweggetjes en bospaden door het glooiende landschap. Onderweg passeren we een aantal kleine dorpjes met  interessante architectuur zoals het Romaanse kerkje van Castromayor of de mooie gebeeldhouwde romaanse portiek van Eirexe. Palas de Rei, ons eindpunt van vandaag, is een stadje van scherpe contrasten. Het combineert een moderne stadsplanning met een overvloed aan historische gebouwen. Niet verwonderlijk als we de lange geschiedenis van dit historische handelscentrum in beschouwing nemen.

Dag 4: Palas de Rei – Melide – 15 km

Vandaag beginnen we met een afdaling en wandelen over prachtige landelijke paden. We gaan  bergop en bergaf naar nog meer schitterende plekken, gevormd door de rivier de Iso in Ribadiso. Onze volgende bestemming is Melide, waar je de beste ‘pulpo’ van Galicië kunt eten.

Dag 5: Melide – Arzua 15 km

We vervolgen onze pelgrimstocht door weilanden naar de geplaveide doorgang van de rivier Catasol. De schoonheid van het landschap doet soms denken dat je het onderwerp bent van een mooie ansichtkaart. Eenmaal in Arzúa kun je de beroemde lokale kaas proberen en natuurlijk de kerken van Santa Maria en A Magdalena bezoeken.

Day 6 Arzua – O Pedrouzo 19 km

De route volgt vandaag een netwerk van kleine bospaden, beekjes en rustige landweggetjes. Je loopt langs de, voor deze regio, typische eucalyptus bossen en slaperige dorpjes zoals A Calle, Salceda en Santa Irene met het gelijknamige kapelletje.

Dag 7 O Pedrouzo – Santiago de Compostela 20 km 

De Camino loopt verder langs met eucalyptus omzoomde landweggetjes in de richting van Santiago. We passeren de rivier Lavacolla, waar pelgrims van weleer zich wasten alvorens de heilige stad Santiago de Compostella te betreden. Het pad klimt nu steil naar de top van de Monte de Gozo, vanwaar we voor het eerst de beroemde torens van Santiago de Compostella kunnen zien. Het majestueuze Santiago met zijn wereldberoemde kathedraal, statige paleizen en middeleeuwse straatjes is het eindpunt van deze fantastische reis. Bewonder de rijke lokale architectuur en geniet van het historisch centrum wat door Unesco in zijn geheel is uitgeroepen tot werelderfgoed. Bij aankomst halen we onze welverdiende Compostela op bij het pelgrimsbureau.

Dag 8: Vertrek vanuit Santiago de Compostella

Na het ontbijt kunnen we nog even genieten van de pelgrimsstad voordat onze reis naar huis begint. Indien gewenst regelen wij jouw transfer naar de luchthaven.

Uiteraard is het ook mogelijk om je verblijf te verlengen. Informeer naar de mogelijkheden, wij helpen je graag verder.

Deelname is mogelijk als je van ontspannen wandelen houdt en over een goede algemene wandelconditie beschikt. Twijfel je? Neem dan contact met ons op om met ons te overleggen.

Jouw reisbegeleider op jouw camino

Voor onze camino’s hebben wij ervaren camino begeleiders die er superveel zin in hebben om jou wegwijs te maken in de wereld van de camino en het pelgrimeren. 

Zo liep Claudia op 23 september 2021 van Frankrijk, de Pyreneeën over naar Spanje, waar zij haar camino vervolgde. Zij liep haar tocht in 34 dagen waar zij terugging naar de basis. Terug naar de dingen die werkelijk belangrijk zijn in het leven. Carla begon in Nederland en eindigde 4 maanden later in Santiago de Compostela. Ook Anita en Joke zijn ervaren wandelaars en pelgrims. Met zijn allen zijn super enthousiast om jullie een schitterende camino ervaring te bezorgen. 

Zij delen graag hun ervaring met jullie en nemen je graag mee op deze bijzondere wandelvakantie naar Santiago de Compostela.

Claudia: Als je je camino wilt lopen, heb je zoveel vragen en onduidelijkheden. Ik heb destijds een aantal boeken gelezen en advies van een vriendin gehad. Achteraf was het fijn geweest als de informatie wat meer voor handen was geweest. Daarom heb ik een boek geschreven: https://www.cumlauderetraites.nl/product/de-koningin-van-de-camino/ en al vele, diverse caminoreizen georganiseerd. Inmiddels zijn onze caminoreizen zo populair dat ze niet meer weg te denken zijn uit ons aanbod.

Reissom per persoon: € 895,– 

 

Inclusief:

Overnachtingen o.b.v. logies en ontbijt (een aantal in een pelgrimsherberg en een hostel of appartement)
Nederlandse reisbegeleiding 
Pelgrimspaspoort
Assistentie bij het verkrijgen van de Compostela als de tocht volbracht is
Transfer van de luchthaven van Santiago naar Sarria
Transfer Santiago naar luchthaven Santiago
Assistentie bij het reserveren van een vliegticket (let op: ticket is niet inclusief)
Assistentie in geval van calamiteiten

 

Exclusief:

Retour vliegticket van Amsterdam naar Santiago 
Bagagetransport (indien gewenst kunnen wij dit voor je organiseren)

 

Alle lange tijd wilde ik een pelgrimstocht lopen. Waarom? Ik weet het niet precies. Ik denk een combinatie van “het ervaren van een andere vorm van zingeving, nieuwsgierigheid naar introspectie en het verlangen om verbindingen te maken met bijzondere mensen”.  CumLaude travel bood me de mogelijkheid om in de veiligheid van een groep de vrijheid te hebben om het individueel te beleven. Dit sprak me erg aan.

 

Nu zo’n twee weken later kijk ik terug op een prachtige ervaring. Na 1 dag voelde ik al de rust en de afstand van het drukke dagelijkse leven. Wat heb ik genoten van deze tocht en van de mensen die ik heb ontmoet. De mooie gesprekken waar ruimte voor is tijdens de lange wandelingen. De stilte, de geuren van de camino en de gezellige Auberges. De afstanden waren heel goed te doen. Ik vond het slapen in de kleinere kamers in de auberges het fijnste. Het voordeel van de gezelligheid samen met goed slapen om de volgende dag weer fit te zijn. Het was een mooie reis om op een ander moment weer voort te zetten. Veel dank Claudia voor je warme en open begeleiding!

Pascalle

Voor de vakantie zag ik wel een beetje op tegen het aantal kilometers per dag (20km!…) maar het viel echt reuze mee ! Het voelde een beetje als de avondvierdaagse van vroeger. Alleen nu met pauzes onderweg. Mede door deze pauzes vond ik het prima te doen, zeker niet te zwaar voor mij als ‘normaal sportief persoon’.

Zeker ga ik weer mee op een trip met Claudia” Super leuke week gehad met jou en mijn mede-pelgrims 😊

Siepie

Afgelopen maand een week lang het laatste stuk van de camino gelopen met Cumlaude Travel. We liepen van Sarria naar Santiago de Compostela. Wat een prachtige route.  Dwars door bossen en rustige valleien.  Dorpjes waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan.

Onderweg de nodige pauzes om te lunchen en wat te drinken maakte dat het allemaal prima te doen was. Ook als je nog niet zo veel geoefend had. Het slapen in hostels op slaapzalen was even wennen maar voor het echte pelgrim gevoel hoort dit er wel bij. Het is me alles meegevallen.

Volgend jaar ga ik zeker weer mee op een ander stuk van deze route.  Het is een ervaring die ik niet graag had willen missen. Al was het alleen maar om de vriendschappen die hier uit ontstaan zijn en de mooie gesprekken die we onderweg hadden. Ik kan het iedereen aanraden.

Brenda