Spirituele reis naar Muktinath, Mustang

Spirituele reis naar Muktinath, Mustang

Vertrekdatum 10 november 2024

Nepal, het geboorteland van Boeddha, staat garant voor fantastische vergezichten, een onwaarschijnlijk mooie natuur en een traditionele, gastvrije bevolking die je met open armen ontvangt. Omgeven door het imponerende Himalaya-gebergte, de koningssteden zoals Kathmandu, de charmante dorpjes en de groene rijstterrassen, maken Nepal tot een unieke vakantiebestemming.

Afgesloten van de rest van de wereld en op de rand van Tibetaans grondgebied ligt de Mustang, een magische woestijn op hoogte met werelds hoogste toppen te midden van een eindeloos blauwe lucht.
Door de vele Boeddhistische kloosters en oude Hindoe tempels is Mustang de meest spirituele, verlichte plek in Nepal. In het hart van Mustang ligt de Kali Gandaki rivier met aan iedere kant de giganten, Annapurna en Dhaulagiri.

Dag 1: Vertrek uit Amsterdam of elders

Dag 2: Aankomst in Kathmandu

Graag verwelkomen we jou in de koningsstad Kathmandu. Kathmandu is een levend museum vol paleizen, rijk gedecoreerde huizen en pagoda’s. Kathmandu is één van de meest fascinerende steden ter wereld. Bovendien is het de ideale plek om souvenirs te kopen; beelden, boeken, kleding, vrijwel alles is hier te koop. Breng een bezoek aan de kleurrijke bazaar met vele hindoetempeltjes en het prachtige Durbar Square waar het wemelt van de marskramers en kooplui.

Als jullie heerlijk zijn uitgerust en gesetteld, hebben wij een welkomstceremonie voor jullie georganiseerd. Na afloop gaan we heerlijk genieten van ons diner.

Dag 3+4: Kathmandu: Pashipatunath en Buddnath

We starten de dag met yoga en meditatie. Na het ontbijt bezoeken wij één van de heiligste Hindu tempels van Nepal, de Pashipatinath tempel, gelegen aan de rivieroevers van de Bagmati rivier. Ieder jaar komen er honderden Hindu ouderen om hier hun laatste dagen of weken van hun leven door te brengen. Hier willen zij de dood ontmoeten om daarna gecremeerd te worden en hun laatste reis in de heilige rivier Bagmati te maken, die weer uitkomt in de heilige rivier de Ganges. Het bijwonen van een crematie is erg indrukwekkend en zal een blijvende herinnering achterlaten.

Na dit bezoek vervolgen wij naar de grootste en mooiste stupa van Nepal, de Boudhanath. De ogen van de Buddha die alles zien op de toren van de grote stupa, maken het monument tot een magnifiek geheel. Vergezel de Tibetaanse pelgrims op hun avondkora (rondgang om de stupa) en ervaar de bijzondere atmosfeer. Na deze indrukwekkende bezoeken, keren wij weer terug naar ons hotel waar je de rest van de avond ter vrije besteding hebt.

Dag 5: Van Kathmandu naar Pokhara

Vandaag reizen wij, na onze yoga, met een binnenlandse vlucht door naar Pokhara in het Himalaya gebergte van Nepal waar de rest van de dag ter vrije besteding is. 

Dag 6: Pokhara: Phewa Lake en Peace Pagoda

Na onze gebruikelijke ochtendactiviteiten en vrije tijd, nemen we een lunchpakket mee voor onze tour van vandaag. We gaan naar het Phewa meer waar we ons in een roeiboot over het meer laten varen. Het meer is het twee na grootste meer van Nepal. Na ongeveer een uur varen, worden wij aan land gebracht waar we een mooie wandeling maken naar de World Peace Pagoda.

De Peace Stupa is een Boeddhistisch klooster gelegen op de Anadu heuvel op een hoogte van 1100 meter. Als we nadat wij na onze wandeling de top hebben bereikt, worden getrakteerd op adembenemende uitzichten over de vallei en de bergketens van de Annapurna. Puur genieten van natuur en cultuur.

Na dit bezoek keren we weer terug naar ons hotel waar we, na lekker gerelaxt te hebben, met elkaar Kirtan mantra’s zingen om daarna weer heerlijk te genieten van de Nepalese keuken.

Dag 7: Tatopani, Hot Springs in Tatopani

In de ochtend starten wij met een introductie op de Pranayama. Eeuwen geleden ontdekten yogi’s al dat een goede ademhaling de sleutel is tot een gezond en lang leven. Pranayama zijn ademtechnieken die controle geven over de adem en je lichaam en geest met elkaar verbinden.

Je zou denken dat we wel weten hoe we moeten ademen. Maar door het drukke leven dat we leiden, ademen de meesten van ons te oppervlakkig. Daardoor wordt slechts een deel van onze longen gebruikt en halen we niet zo veel zuurstof binnen als we zouden kunnen. Met hartkwalen, slaapproblemen en vermoeidheid als mogelijke gevolgen. Ook zijn we door een verminderde zuurstoftoevoer vatbaarder voor ziektes en voelen we ons minder vitaal.

Na deze bijzondere ervaring, vertrekken we na het ontbijt met de jeeps naar Tatopani (1190 m), een dorp in het Sindhupalchok-district in de Bagmati-zone in centraal Nepal. Een dorpje met 3102 inwoners en 613 huizen. De meeste mensen zijn van etnische Sherpa en Tamang. Hier kunnen we relaxen in genieten van de helende wateren van de Hot Springs. Onszelf zuiveren en loslaten wat we niet langer meer nodig hebben. De Tatopani Hot Springs zijn beroemd door het helen van ziekten gerelateerd aan botten, zoals reuma en artritis.

Dag 8: Marpha

Vanochtend beginnen we met een ochtendmeditatie en oefenen wij onze Pranayama. Tijdens deze sessies genieten we tevens van het uitzicht op de Dhaulagiri berg. Na het ontbijt vervolgen wij onze reis met de jeeps naar Marpha (2670 m), een dorp wat bekend staat om haar appelgaarden. Aan het einde van de middag kunnen we weer genieten van een heerlijke relaxende yoga sessie. Wij verblijven de nacht in Marpha.

Dag 9: Kagbeni; Kag Chode Thupten Samphel Ling Gompa en heilige rivier Kali Gandaki

Natuurlijk beginnen wij wederom met yoga en pranayama in de ochtend. Onze ochtendmeditatie doen wij in de Kag Chode Thupten Samphel Ling Gompa waar wij de monniken kunnen observeren tijdens hun ochtend oefeningen.
Na het ontbijt gaan we op een stiltewandeling naar de heilige rivier Kali Gandaki. De stilte meditatie geeft ons de mogelijkheid om naar binnen te gaan en bewust te worden van iedere stap. Tijdens onze wandeling kunnen we genieten van de schitterende uitzichten op het Mount Nilgiri met haar top van 6839 meter.

Dag 10: Kagbeni; Muktinath tempel

Na onze gebruikelijke start bezoeken wij vandaag één van de meest heilige pelgrimsoorden in de wereld, de Muktinath tempel, gelegen op 3720 meter. Het verhaal gaat dat een bezoek aan deze plek bevrijding brengt en baden in het ijskoude water, je zuivert en bevrijdt van karma. De Muktinath draagt een grote positieve energie en geeft je bewustzijn een ware boost.
De omgeving van de Muktinath vallei is een ware traktatie voor alle zintuigen. Na deze heerlijke dag keren we terug naar Kagbeni waar we met Madan in gesprek gaan tijdens een filosofiesessie over het leven, de zogenaamde Satsang.

Dag 11: Kagbeni-Tatopani; Dhumba meer en luipaard grot

Natuurlijk beginnen wij weer met onze ochtendyoga om na het ontbijt uit te checken. Op onze weg terug naar Tatopani, bezoeken wij het Dhumba meer, met haar turquoise gekleurde gletsjerwater en de luipaard grot in het dorpje Thinigaun. Daarna keren wij terug naar het mooie plaatsje Tatopani waar we nog heerlijk een keertje kunnen genieten van de hotsprings. 

Dag 12: Pokhara

Vandaag keren we weer terug naar Pokhara waar we heerlijk kunnen nagenieten op een terras aan de oevers van de rivier. We gaan heerlijke Indiase gerechten eten bij de broer van Madan die een leuk Indiaas restaurantje in Pokhara heeft. De dag sluiten we af met een bezoek aan de Busy Bee. Het café waar trekkers hun trekking afsluiten. Een leuke plek met live muziek waar trekkers en Nepalezen samen komen.

Dag 13: Pokhara, natuur en Nepalese kookles

Tijdens onze yoga sessie kunnen we genieten van de Himalaya vergezichten. Na het ontbijt ontdekken wij de lokale jungle en leren we alles over de medicinale werking van sommige kruiden en ayurvedische planten. Op onze laatste avond in Pokhara bereiden wij gezamenlijk ons diner tijdens een kookles van onze eigen Madan.

 Dag 14: Pokhara – Kathmandu

Vandaag is er dan echt een einde gekomen aan onze zoektocht naar binnen tijdens deze bijzondere spirituele reis. We nemen een binnenlandse vlucht van Pokhara terug naar Kathmandu waar we tijdens onze slotceremonie afscheid nemen ‘until we meet again’.

Dag 15: Kathmandu – Amsterdam of elders

Dag 16: Aankomst

 

Reissom: € 1895,- (normale prijs 1995.–)

Inclusief

 • Accommodatie op basis van overnachting op een éénpersoonskamer en ontbijt 
 • Reisbegeleiding (Engelstalig en (soms) Nederlandstalig
 • Binnenlandse vlucht van Kathmandu naar Pokhara
 • Binnenlandse vlucht van Pokhara naar Kathmandu
 • Alle genoemde transfers van en naar de luchthaven van Kathmandu
 • Alle genoemde transport
 • Dagelijkse yoga en meditatie sessies.
 • Klankschalen sessie
 • Welkomstdiner
 • Afscheidsdiner
 • Alle entreegelden en boottocht op het Phewa meer
 • Toegangspermits voor het Mustang berggebied
 • (let op in Kagbeni verblijf je in een gedeelde tweepersoonskamer)

Exclusief

 • Intercontinentaal vliegticket
 • Visum voor Nepal
 • Reis- en annuleringsverzekering
 • Lunch en diner

 

Claudia: eigenaar Cumlaude Travel, ondernemer, (groot)moeder, reisbegeleider, reisspecialist, schrijver en levenskunstenaar.

Ik was al vele malen in Nepal geweest maar voelde me tijdens mijn afgelopen reis zo één met het land en de mensen. Tijdens mijn verblijf in Chitwan en Pokhara en een trekking naar de Annapurna, voelde ik de magie van de onbeschrijflijk mooie natuur en maakte opnieuw kennis met dit adembenemend mooie land. 

Vanaf het eerste moment dat ik Madan ontmoette tijdens mijn yoga opleiding in Pokhara, Nepal, voelde ik verbinding. Madan vertelde over leven in het Nu, zoals ik er in geloof en al jarenlang in praktijk breng.

Tijdens mijn yoga leraren opleiding, gaf hij mantra lessen, maakte muziek, gaf een kookworkshop en deed meditaties met ons. Wat op mij het meeste indruk maakte, waren onze filosofie groepsgesprekken. Het was voor mij verrassend iemand te ontmoeten die zó op dezelfde golflengte zat als ik waar het over levensinvulling ging. 

Pas aan het einde van mijn opleiding, vertelde Madan mij dat hij zijn kennis wilde uitbreiden naar de reiswereld. Madan had al helemaal voor ogen hoe hij aan een spirituele reis invulling wilde geven. Ik werd steeds enthousiaster over een mogelijke samenwerking.

Al snel bleek het compleet logisch dat wij dit samen gingen doen. Daarom presenteer ik dan ook met trots deze prachtige spirituele reis aan jullie.

Claudia

Madan: Yoga leraar, Thai Yoga massage therapeut, gepassioneerd musicus en kok. Geboren vlakbij Lumbini, de geboorteplek van Buddha, in het zuiden van Nepal.

Madan aan het woord: ‘Mijn grootvader was een grote inspiratie voor mij. Toen ik nog heel jong was, introduceerde hij mij al in de yoga filosofie en helende technieken. Het is nooit mijn droom geweest om yoga leraar te worden maar wel om deze belangrijke lessen in mijn dagelijkse leven in praktijk te brengen.

Toen ik 16 was, had ik mijn eerste ontmoeting met een spirituele guru in India. Hij inspireerde mij om door te gaan op een dieper level.

In die tijd leerde ik veel over menselijke waarden, over de zingeving van ons bestaan en het helpen van andere mensen. Ik vond veel voldoening in het helpen van mensen die het écht nodig hadden door eten uit te delen, te helpen in weeshuizen en ziekenhuizen en het geven van gratis yoga lessen aan zieke mensen. Ik heb hierdoor veel geleerd.

Later begon ik mijn eigen bedrijf. Mensen bleven mij steeds benaderen voor healing en ik realiseerde mij dat mijn reis zich verder zou ontwikkelen op dit pad en besloot mij volledig te richten op de wereld van yoga. Ik vervulde mijn 500 uur yoga leraren opleiding in India in 2014 en heb daarna ontelbaar veel yoga lessen gegeven.

Yoga is ‘a way of life’: een verbinding van het hart, hoofd en lichaam. Door het te beoefenen, creëer je balans in jezelf, wat je weer uitstraalt naar de wereld.

Door yoga kun je een harmonie vinden in jezelf, je relaties, de manier waarop je in het leven staat en reageert op verschillende situaties in het leven. Door yoga vind je jezelf.

Deze reis was fantastisch en een geweldige ervaring. Soms overweldigend en stilmakend. Tijdens de reis kwamen we in kontakt met de lokale bevolking, leerden we over hun leven en ontdekten we de prachtige natuur van Nepal. De Mustang was letterlijk een hoogtepunt. Overweldigend om op 4000 meter hoogte yoga te doen. De uitleg van de gewoontes en religie vond ik erg inspirerend. We zijn meegenomen in het leven, de historie en de gewoontes van de Nepalese bevolking. Geweldig! Ik vond deze reis een ervaring om nooit te vergeten en zou deze reis zeker aanbevelen.

De reisbegeleiding was in één woord fantastisch met persoonlijke aandacht voor iedereen.

 

Tine spirituele reis Nepal

Ik heb tijdens deze reis enorm genoten van de natuur, de yoga met uitzicht over de besneeuwde bergen van de Himalaya. Het programma was heel gevarieerd. Ik heb prachtige indrukken van Nepal, de bevolking, cultuur en de verschillende landschappen meegekregen. Het eten was heerlijk, gezond en erg betaalbaar. Ik houd niet van vlees en had veel vegetarische/veganistische keuze. De yogalessen waren op maat. Ieder kon op zijn eigen niveau yoga beoefenen onder de deskundige begeleiding van Madan. Hij was in alle opzichten altijd zorgzaam en puur. Ik zou deze reis zeker adviseren aan vrienden, familie en kennissen.

Inge spirituele reis Nepal

Ik werd meteen enthousiast van de reisbeschrijving. De reis was meer dan ik ervan verwacht had. Ik vond het fantastisch om op 4000 meter hoogte yoga te doen. De yogalessen hebben mij goed gedaan. Vooral de ruimte om zelf aan te voelen wat lukt en wat niet, heb ik als erg plezierig ervaren.  De reisbegeleiding was fantastisch, lief en zorgzaam. Ik zal deze reis zeker aanbevelen. 

Marloes spirituele reis Nepal

Bedankt voor de prachtige reis. Ik heb enorm genoten van het prachtige Nepal. Het programma had voldoende afwisseling en ik vond de tijd voor mezelf ook heel fijn. De begeleiding was zeer goed. Benaderbaar, betrokken en warm. Er is alles aan gedaan om ons een fantastische reis te bezorgen. Ik zou deze reis aan iedereen willen aanbevelen.

Judith spirituele reis Nepal

​Namaste

I am very thankful to get the opportunity to organise and guide the spiritual journey in the Mustang, Nepal, together with Claudia of Cumlaude Travel.

Our first trip was a wonderful experience. The group inmediately felt like a family. We supported and cared for each other and had lots of fun also. I miss them allready. It was a blissful experience. 

Danyabad 

Madan, spiritueel leraar

Namaste

De eerste spirituele reis, in samenwerking met Madan, is een feit. Wow, het was in alle opzichten zo bijzonder. De spirituele begeleiding van Madan, de yoga in de Himalayas, de besneeuwde bergtoppen en de adembenemende natuur. De ontmoeting met de Nepalese en Tibetaanse bewoners en hun manier van leven maakten deze reis tot een onvergetelijke ervaring.

Absoluut voor herhaling vatbaar. En dat gaan we dus ook doen. Op 10 maart en 23 oktober staan de volgende reizen gepland en jij mag mee.

Be ready for a life changing experience. 

Claudia Cumlaude Travel