Camino Finisterre, jouw reis naar

het einde van de wereld. 

Ga jij mee naar Finisterre, het einde van de wereld? 

Vertrekdatum:

17 september 2024
15 april 2025
15 mei 2025 

Camino Finisterre (inclusief Muxia) in 10 dagen
‘Finis Terrae’ betekent letterlijk het einde van het land. Volgens de Romeinen was Finisterre het einde van de wereld. De Romeinen geloofden dat het de deur naar de andere wereld was omdat zij de zon in de Atlantische Oceaan zagen verdwijnen. Als symbool voor de vernieuwing van het leven, zou het aanschouwen van de zonsondergang als een wedergeboorte zijn. Wil jij dit meemaken? Ga dan met ons mee naar kilometerpaal 0.

Wij bieden een heerlijke pelgrimstocht naar Finisterre oftewel Fisterra in het Catalaans. We wandelen geen extreem lange afstanden maar gaan puur genieten van de schitterende omgeving. Gewoon lekker wandelen, geen prestige, geen moeten, gewoon ‘jij in de natuur’.

Camino Finisterre inclusief Muxia 

 

Dag 1: Aankomst luchthaven en transfer naar Santiago de Compostela

Onze chauffeur brengt ons na aankomst in onze accommodatie in Santiago de Compostela waar wij onze eerste nacht overnachten.

Dag 2: Santiago naar Negreira 21 km, 18 september

Vanaf de kathedraal van Santiago de Compostela wandelen wij via de pelgrimsroute naar Padron, een stadje dat rijk is aan geschiedenis en folklore. Onderweg passeer je groene landschappen, kleine dorpjes en historische bezienswaardigheden.
Na Padron vervolgen wij de route naar Negreira, een charmant stadje aan de voet van de Monte Aro. Hier gaan we lekker genieten van de rustige sfeer, lokale gerechten proeven en ontspannen na je wandeling.

Dag 3: Negreira- Vilaserio 13 km, 19 september

Na het verlaten van Negreira, volgen wij de landelijke paden en kleine weggetjes die ons door glooiende heuvels en landbouwgrond leiden. Onderweg komen we misschien lokale boeren tegen die op het land werken of herders die hun vee hoeden. De wandeling  naar Vilaserio is een prachtige route door het Galicisch platteland met schilderachtige dorpjes, groene heuvels en rustige paden.
Wij bezoeken, na een paar kilometer wandelen, het pittoreske dorpje Pontemaceira, met zijn middeleeuwse brug die over de rivier de Tambre loopt. Natuurlijk nemen wij even de tijd om van het uitzicht te genieten en misschien een pauze te nemen bij één van de lokale cafés. Vanaf hier vervolgen wij weg door het platteland, langs velden en bossen, totdat we in Vilaserio aankomen.

Dag 4: Vilaserio – Olveiroa 20,5 km, 20 september

De etappe van Vilaserio naar Olveiroa is kort maar biedt wederom een schitterende wandeling door het Galicische platteland.
Vanuit Vilaserio volgen wij de landelijke paden die ons door glooiende heuvels en langs kleine gehuchten leiden. Geniet van het rustige tempo van het platteland terwijl we verder gaan richting Olveiroa. Neem de tijd om te genieten van het uitzicht en maak vooral foto’s van het schilderachtige landschap dat tot aan onze eindbestemming Olveiroa reikt, een klein dorpje dat bekend staat om zijn rustige sfeer en prachtige natuurlijke omgeving.

Dag 5: Olveiroa – A Grixa 18 km, 21 september

Vanuit Olveiroa zetten wij vandaag koers naar het volgende dorp, A Grixa. Tijdens onze tocht worden we omringd door uitgestrekte landbouwgronden en groene heuvels. Het landschap verandert voortdurend terwijl we langs kronkelende paden en rustige landweggetjes trekken.
Terwijl we voortgaan, biedt de rustige omgeving ons de kans om te reflecteren en te genieten van de stilte van de natuur. We laten onze gedachten de vrije loop terwijl we de kilometers onder onze voeten door laten glijden.Na een paar uur wandelen bereiken we A Grixa, ons eindpunt voor vandaag. Het dorpje verwelkomt ons met zijn rustige charme en gastvrije sfeer.

Dag 6: A Grixa naar Muxia 14,5 km, 22 september

We nemen afscheid van A Grixa en beginnen aan het laatste deel van onze wandeling naar Muxía. Terwijl we A Grixa achter ons laten, leiden kronkelende paden ons door een betoverend landschap van groene heuvels en weelderige bossen. De frisse lucht en het rustgevende geluid van vogelgezang begeleiden ons op onze reis. Naarmate we dichter bij de kust komen, voelen we de verkoelende bries van de zee op ons gezicht. Als je goed luistert, hoor je het geluid van de golven in de verte.
Na enkele uren wandelen bereiken we ons eindpunt, Muxía. Het schilderachtige stadje strekt zich uit langs de kust, met zijn karakteristieke vuurtoren die over de oceaan waakt.

Dag 7: Muxia – Lires 16 km, 23 september

Wij verlaten het prachtige Muxía en volgen de kustpaden die ons langs ruige kliffen en afgelegen stranden leiden. De geluiden van de oceaan en de frisse zeelucht vergezellen ons op onze tocht. Onderweg komen we langs pittoreske dorpjes, waar we even kunnen pauzeren en genieten van lokale lekkernijen. We overnachten in het mooie plaatsje Lires, vlakbij het strand.

Dag 8: Lires – Finisterre 13 km, 24 september

Vandaag genieten wij uitgebreid van ons ontbijt om daarna volop te genieten van onze laatste etappe naar Finisterre. We hebben de hele dag om aan te komen. De iconische vuurtoren van Finisterre, die al van verre te zien is, markeert het einde van onze pelgrimstocht, het historische ‘Einde van de Wereld’.
Hier nemen we de tijd om te genieten van het uitzicht op de Atlantische Oceaan en te reflecteren op onze reis. We laten stenen achter als symbolisch gebaar, waarmee we de lasten van het verleden achter ons laten en een nieuw begin markeren.
Samen hebben we deze laatste etappe van onze Camino Finisterre volbracht. Een prachtige reis vol uitdagingen, ontdekkingen en persoonlijke groei.   

Dag 9: Finisterre – Santiago 25 september 

Vandaag nemen wij de (openbaar vervoer) bus terug naar Santiago waar we nog één nachtje verblijven. Nog even een dagje pelgrim zijn en genieten van de kathedraal en de stad met al haar bedrijvigheid. Tot slot gaan wij met de liefhebbers nog heerlijk eten in het beste tapas restaurant van Santiago de Compostela.

Dag 10: Terug naar Nederland 26 september

Ook aan dit avontuur komt een einde maar ons afscheid is zeker niet definitief want het is bijna gebruik dat een ieder die ooit eens met ons op reis ging, op herhaling gaat.
Wij begroeten je daarom graag nog eens op onze andere reizen. Zoals wij bij Cumlaude gewend zijn: ‘No goodbyes but until we meet again’.

Deelname is mogelijk als je van ontspannen wandelen houdt en over een goede algemene wandelconditie beschikt. Twijfel je? Neem dan contact met ons op om met ons te overleggen.

Jouw reisbegeleider op jouw camino

Voor onze camino’s hebben wij ervaren camino begeleiders die er superveel zin in hebben om jou wegwijs te maken in de wereld van de camino en het pelgrimeren. 

Zo liep Claudia op 23 september 2021 van Frankrijk, de Pyreneeën over naar Spanje, waar zij haar camino vervolgde. Zij liep haar tocht in 34 dagen. Carla begon in Nederland en eindigde 4 maanden later in Santiago de Compostela. Anita heeft meerdere camino’s gelopen en ook Joke is een ervaren wandelaar. 

Zij delen graag hun ervaring met jullie en nemen je graag mee op deze bijzondere wandelvakantie naar Santiago de Compostela.

Claudia: Als je je camino wilt lopen, heb je zoveel vragen en onduidelijkheden. Ik heb destijds een aantal boeken gelezen en advies van een vriendin gehad. Achteraf was het fijn geweest als de informatie wat meer voor handen was geweest. Daarom heb ik een boek geschreven over mijn Camino, https://www.cumlauderetraites.nl/product/de-koningin-van-de-camino/ en organiseert mijn bedrijf inmiddels vele pelgrimsreizen. Onze caminoreizen zijn nu zo populair dat ze niet meer weg te denken zijn uit ons aanbod.

Reissom per persoon: € 995,– 

De Camino Francés en de Finisterre sluiten qua datum op elkaar aan. Velen besluiten namelijk om aansluitend naar het ‘einde van de wereld te lopen’. Loop jij ook deze prachtige Camino met ons mee, dan verlenen wij jou op korting van maar liefst € 75,– op de reissom (Finisterre). 

Inclusief:
Overnachtingen o.b.v. logies in een pelgrimsherberg, hostel, hotel of appartement (afhankelijk van de groepsgrootte)
Nederlandse reisbegeleiding
Pelgrimspaspoort
Transfer van de luchthaven naar onze accommodatie in Santiago
Transfer van onze accommodatie in Santiago naar de luchthaven van Santiago
Transfer van Finisterre naar Santiago
Assistentie bij het reserveren van een vliegticket (let op: ticket is niet inclusief)
Assistentie in geval van calamiteiten

Exclusief:
Retour vliegticket van Amsterdam naar Santiago
Bagagetransport (indien gewenst kunnen wij dit voor je organiseren)
Maaltijden en fooien

 

 

Alle lange tijd wilde ik een pelgrimstocht lopen. Waarom? Ik weet het niet precies. Ik denk een combinatie van “het ervaren van een andere vorm van zingeving, nieuwsgierigheid naar introspectie en het verlangen om verbindingen te maken met bijzondere mensen”.  CumLaude travel bood me de mogelijkheid om in de veiligheid van een groep de vrijheid te hebben om het individueel te beleven. Dit sprak me erg aan.

 

Nu zo’n twee weken later kijk ik terug op een prachtige ervaring. Na 1 dag voelde ik al de rust en de afstand van het drukke dagelijkse leven. Wat heb ik genoten van deze tocht en van de mensen die ik heb ontmoet. De mooie gesprekken waar ruimte voor is tijdens de lange wandelingen. De stilte, de geuren van de camino en de gezellige Auberges. De afstanden waren heel goed te doen. Ik vond het slapen in de kleinere kamers in de auberges het fijnste. Het voordeel van de gezelligheid samen met goed slapen om de volgende dag weer fit te zijn. Het was een mooie reis om op een ander moment weer voort te zetten. Veel dank Claudia voor je warme en open begeleiding!

Pascalle

Voor de vakantie zag ik wel een beetje op tegen het aantal kilometers per dag (20km!…) maar het viel echt reuze mee ! Het voelde een beetje als de avondvierdaagse van vroeger. Alleen nu met pauzes onderweg. Mede door deze pauzes vond ik het prima te doen, zeker niet te zwaar voor mij als ‘normaal sportief persoon’.

Zeker ga ik weer mee op een trip met Claudia” Super leuke week gehad met jou en mijn mede-pelgrims 😊

Siepie

Afgelopen maand een week lang het laatste stuk van de camino gelopen met Cumlaude Travel. We liepen van Sarria naar Santiago de Compostela. Wat een prachtige route.  Dwars door bossen en rustige valleien.  Dorpjes waar de tijd lijkt stil te hebben gestaan.

Onderweg de nodige pauzes om te lunchen en wat te drinken maakte dat het allemaal prima te doen was. Ook als je nog niet zo veel geoefend had. Het slapen in hostels op slaapzalen was even wennen maar voor het echte pelgrim gevoel hoort dit er wel bij. Het is me alles meegevallen.

Volgend jaar ga ik zeker weer mee op een ander stuk van deze route.  Het is een ervaring die ik niet graag had willen missen. Al was het alleen maar om de vriendschappen die hier uit ontstaan zijn en de mooie gesprekken die we onderweg hadden. Ik kan het iedereen aanraden.

Brenda