Retraite in Andalusië met Cumlaude Travel

 Op 29 mei is het dan eindelijk zover en gaat onze Cumlaude retraite van start. Wim, de eigenaar van Finca La Cañota en ik, vertrekken vroeg naar Malaga om onze groep op te halen. Het is een divers gezelschap maar heeft al gelijk een mooie dynamiek. Het blijkt lachen, gieren, brullen onderweg naar onze schitterende accommodatie.

Bij aankomst is iedereen super enthousiast over de accommodatie. We logeren op een heerlijk landgoed, Finca La Cañota, wat helemaal teruggebracht is in de authentieke Andalusische stijl met alle comfort van nu. De boomgaard met prachtige sinaasappel- en citroenbomen, mooie bloemen en andere vruchten groeien voor het vaderland weg. Miranda heeft een heerlijk welkomsthapje en drankje klaar, wat we bij het zwembad nuttigen.

Gedurende de middag, relaxt ieder op zijn eigen manier en bereid ik een lekkere, veganistische Thaise panang voor de dames. Voor de avond staat er een mooi gesprek over het leven op het programma. De kop is eraf.

De volgende dag, gaan we, na de  yoga en meditatie, wandelen naar de waterval. Het water staat hoog en de stroming is sterk. Het blijkt een bijzondere wandeling te worden met ruimte voor zelfreflectie, voor sommigen het welbekende spiegeltje voor, confrontatie met eigen gedrag, zelfvertrouwen en vertrouwen in een ander maar vooral ook voelen en in het NU zijn.  

Als we terugkomen is iedereen super enthousiast en vol met verhalen over onze bijzondere tocht. Misschien staat de tocht wel representatief voor ons leven…………… We bespreken onze ervaringen en vooral de vertaalslag naar ons leven en gedrag, tijdens ons groepsgesprek van de avond.

Om de prachtige en leerzame wandeling te laten bezinken, staat er voor de volgende dag een bezoek aan de Alpujarras, de drie mooiste bergdorpjes van Spanje, op het programma. Aansluitend bezoeken wij O Sel Ling, het Boeddhistische centrum. We leren ook hier weer dat de weg er naar toe, oftewel het NU, minstens zo mooi is als het doel bereiken. De weg is het NU en het enige wat er toe doet. Tijdens ons avondgesprek brengt één van de deelnemers een onderwerp in waarover we de hele avond filosoferen.

Voor de echte relaxmodus, bezoeken wij de volgende dag het strand om even heerlijk te genieten van de zon en de zee. We hebben een heerlijke plek cq terras op het strand wat een beetje Cubaans/Dominicaans aan doet. We genieten van het mooie weer en elkaar.

Tijdens de avond bereiden we gezamenlijk een Indonesische rendang die uiteraard weer vleesloos is. Dezelfde avond vervolgen wij ons gesprek en delen onze inzichten en levensvraagstukken. Het is weer een mooi levendig gesprek.

Voor de dag erna staat de Barranco de Luna op het programma. Een schitterende wandeling door de kloof. Wij zijn de enigen die deze wandeling voor vandaag hebben bedacht. De rust en stilte zijn adembenemend. Iedereen geniet op zijn eigen manier. Het deel van de wandeling wat door het water gaat, is voor de groep ‘peanuts’, na de pittige wandeling naar de waterval van afgelopen zondag.  

De dag erna los ik mijn belofte in en neem de groep mee naar een andere waterval zodat zij toch kunnen genieten van het vallende, verfrissende water wat van boven op hen neer klettert. We maken prachtige foto sessies en iedereen is dolgelukkig met deze prachtige ervaring.

De laatste dag is alweer aangebroken. Het is een vrije dag en een dag die ze van Cumlaude cadeau hebben gekregen. Ik neem ze mee op een adembenemende wandeling naar het meer van Beznar. Bij aankomst, kunnen we heerlijk chillen bij een soort van hippieachtig, Ibizastyle plekje.

Onze slotavond brengt wederom mooie gesprekken. Het onderwerp voor de avond is ingebracht door één van de deelnemers en heeft weer een mooi, levendig gesprek tot gevolg. Tijdens de avond evalueren we onze ME-time retraite. Wat een kadootje is het weer om al de tevreden reacties in ontvangst te mogen nemen.

Claudia Bottinga, 11 juni 2021