Op 23 september 2021 was het dan eindelijk zover. Ik ging mijn droom om de camino naar Santiago de Compostela te lopen, waarmaken. En geloof me: Het was een droom van begin tot einde.  

Met etappes van 20 tot 40 km, werd ik vooral verrast door mijn eigen lijf, wat zoveel meer kon dan ik ooit had gedacht. In Nederland had ik al opgezien tegen afstanden van meer dan 25 km

Ik kwam in een flow en mijn lichaam raakte gewend aan het iedere dag wandelen. Ik kon iedere afstand die ik aanging, lopen. Zelfs met bepakking. Als het me echt te zwaar werd of als ik een zware wandeling met veel stijging in het verschiet had, liet ik mijn bepakking doorsturen. Ook aan de bepakking raakte ik gewend tot het moment dat ik de bagage op mijn rug zelfs niet meer voelde. Het hoorde bij mij. Het hoorde bij mijn pelgrimstocht.

Ik heb veel beleefd, veel prachtige mensen ontmoet en vooral een mooie ontmoeting met mezelf gehad. Nog steeds werken mijn camino lessen door nu ik weer terug ben in het ‘gewone leven’.

De simpliciteit van het leven tijdens de camino is iets wat ik wil koesteren en behouden. Leven met de dag en in het nu. Iedere dag dezelfde routine. Opstaan, rugzak inpakken, ontbijten, lopen, aankomen, bed opmaken, eten en slapen. Geen stoorzenders die zo gewoon zijn geworden in ons dagelijkse leven.  

Gewoon ik, mijn rugzak en mijn wandeling.

Ik ben momenteel een boek aan het schrijven over mijn camino belevenissen en heb tevens een leuke reis samengesteld.

Wil jij eens proeven aan de camino. Ervaren hoe het leven van een pelgrim is, slapen in herbergen en hostels, iedere dag door een heerlijke, inspirende omgeving wandelen om uiteindelijk in Santiago de Compostela aan te komen. Ga dan met me mee op deze caminoreis.

Op 11 juni zijn er nog een paar plekjes vrij. Lukt 11 juni niet, dan kun je reserveren voor 27 augustus of 3 september.

Buen camino en tot ziens.

Claudia Bottinga