Vier dagen geleden ben ik aangekomen in mijn mooie, geliefde Cuba. Ik heb een vol programma. Ik wil iedereen zien en zoveel mogelijk onze casas bezoeken. Omdat ik het ook budgettair verantwoord wil houden, heb ik een goedkope vlucht met Cubana geboekt vanaf Madrid. Een retour is slechts 540 euro.

Het inchecken is al hilarisch omdat het vliegtuig vol zit met Cubanen. Ze hebben pakketten en tassen vol met etenswaren en andere benodigdheden mee voor familie en vrienden op Cuba. Eén lieve mevrouw vraagt me of ik een tas voor haar mee wil nemen. Hoe lief ze me ook lijkt, ik doe het niet. Ze zal vermoedelijk niets kwaad in het zin hebben, maar ik neem het risico niet.

In het vliegtuig wat een uur te laat vertrekt, gaat bijna iedereen gelijk slapen om na een paar uren, volledig opgeladen aanwezig te zijn zoals ik het van Cubanen gewend ben. Bij aankomst wordt er enthousiast geapplaudisseerd en lijkt iedereen oprecht blij dat ze zijn aangekomen.

Ik kom aan in Santiago maar moet nog door naar Holguin. Ik hoop op een gedeelde taxi maar dat is ijdele hoop. De taxi die ik neem, brengt me in sneltreinvaart naar Holguin waar ik blij word ontvangen bij onze supermooie casa. De eigenaren, Sara en David, zijn beide bioloog van origine en zij hebben hun tuin omgetoverd tot een oase van rust met prachtige planten, bomen en vogels die het ook fijn vertoeven vinden. Ook hebben zij een heerlijk zwembad om lekker af te koelen. Ik ben moe van mijn lange reis en blij dat ik op deze prettige plek logeer.

De volgende dag heb ik een vlucht geboekt naar Havana. Ik ben om 12 uur op de luchthaven omdat mijn vlucht om 14 uur vertrekt. Niets blijkt minder waar. Het vliegtuig is vertraagd. Het wachten is gedeelde smart. Zoals de Cubanan gewend zijn, delen ze wat ze hebben. Mijn ontbijt was mijn laatste maaltijd dus ik ben blij met de koekjes die ik krijg aangeboden. In ruil daarvoor laat ik een ander weer gebruik maken van mijn adapter om hun telefoon op te laden. Uiteindelijk vertrek ik pas rond 17 uur. Ik word er weer even aan herinnerd waarom ik met groepen nooit gebruik maak van het binnenlandse luchtvaart netwerk.

Ik kom laat aan in Havana waar ik hongerig als ik ben, mijn rugzak achterlaat in onze prachtige koloniale casa en bij mijn favoriete restaurant een hapje ga eten. Ik ben mijn sim kaart in Nederland vergeten en na een ijdele poging in Holguin waar ik met het welbekende ‘no hay’ (het is er niet) wordt weggestuurd, doe ik nogmaals een poging in Havana. Daar blijkt de Etecsa winkel pas open te gaan als ik al ben vertrokken. Ik zet mijn hoop dus op Viñales.

Na een rit van 2,5 uur arriveer ik in dit prachtige dorpje. De tabaksplantages en mojotes in Viñales voelen vertrouwd. Ik logeer bij onze vaste casa en wordt onthaald door mijn lieve vrienden die superblij zijn dat ik er weer ben.

Ondanks de beperkte middelen, word ik zo verwend dat ik zou denken dat er geen enkele sprake van schaarste is. Ik heb een heerlijke tijd, maak mooie wandelingen door de tabaksvelden en geniet van de kalksteenbergen die in alle gekke vormen uit de grond gestampt lijken. De gezelligheid in het dorpje is als vanouds en ik ben verbaasd dat er al best wel veel toeristen zijn. Gelukkig maar. Het land heeft de toeristen nodig. Dit is ook mijn intentie om zoveel mogelijk toeristen gelukkig te maken met een schitterende reis in dit unieke land.

Na mijn bezoek reis ik door naar één van de duikparadijzen die Cuba rijk is; Varadero. Ik heb kortgeleden één van mijn grote angsten overwonnen en mijn PADI gehaald en prijs mezelf gelukkig om ook het duiken op Cuba te ervaren. Prachtige koralen en vissen in alle kleuren van de regenboog,  vallen mij ten deel. Ik logeer in ons vaste hotel waar ik een heerlijke kamer met zeezicht krijg. Ook hier wordt wederom in de watten gelegd.

Na dit heerlijke verblijf, ben ik gearriveerd in Trinidad waar ik wederom in een schitterende casa logeer. Ik krijg zoveel heerlijkheden als ontbijt geserveerd dat er geen enkele sprake van schaarste lijkt. Een eitje van de huiskippen, vruchten die wij in Nederland niet kennen maar zalig zoet zijn en heerlijk smaken, heerlijke verse vruchtensappen en goed brood.

Ik vind mijn werkplek op het terras in de tuin. Tijdens een wandeling ontdek ik dat het stadje haar authenticiteit heeft behouden. De straten met haar zwerfkeitjes en gekleurde huisjes blijven fascinerend. Ook in de Casa de la Música speelt de live muziek alweer iedere dag en kunnen de voetjes weer van de vloer. Trinidad ligt aan de Caribische kant van Cuba en ik neem mijn kans waar om ook hier een duik te organiseren. 

Wil jij ook een keertje naar Cuba. Ga dan mee op één van onze reizen. Wij bieden individuele rondreizen,  groepsreizen en fietsvakanties en heel binnenkort ook duikvakanties.