“Wat een bijzondere reis. Een nieuwe wereld, die voor mij open is gegaan. Van stromen pelgrims op de camino, van het ritme van opstaan, tas inpakken, wandelen, wandelen, wandelen, prachtige omgevingen, slaapzalen, lekker eten en met trots de tocht beëindigen in het prachtige Santiago”.

Eén van de berichten die ik bij thuiskomst ontvang van Sandra, één van de pelgrims waarmee ik afgelopen week liep. Ik krijg van iedereen prachtige, dankbare berichtjes. Geweldig om te zien dat ook een korte camino dezelfde impact kan hebben als de hele tocht die ik vorig jaar in mijn eentje liep.

Deze week liepen wij de pelgrimstocht van Sarria naar Santiago de Compostela, een mooie tocht door het groene, heuvelachtige Galicië. We wandelen met een mooi gemêleerd gezelschap van drie mannen en vier vrouwen. Dankbaar dat ik mijn camino ervaringen wederom mag delen met andere wandelaars.

Onze eerste afstand van 23,5 km is naar het mooie plaatsje Portomarin. Het is een mooie zonnige dag en niemand heeft moeite met het wandelen en de afstand. We lopen lekker relaxed, genietend van onze omgeving, een hapje en drankje onderweg en de leuke gesprekken met elkaar.
Bij aankomst maakt de groep voor het eerste kennis met een pelgrimsherberg waar we de meeste van onze overnachtingen zullen verblijven.
De volgende dagen lopen we afstanden van 20 tot 25 km. Met hier en daar een blaar, die wordt afgeplakt met compeed, een regendouche tijdens twee wandeldagen, gaat het wandelen voorspoedig.
We lopen naar Palas de Rei, Melide, bekend van de pulpo, Os Penedes, een prachtig plekje buiten Arzúa om via Lavacolla, het plein van Santiago de Compostela op te lopen.

Tijdens het lopen denk ik terug aan mijn eigen ‘grote’ camino die ik in oktober 2021 liep. Ondanks dat ik mijn telefoon en alle social media had uitgezet, schreef ik tijdens mijn wandeling van 34 dagen toch een paar berichtjes naar huis.

Na 65 km: Ik slaap in herbergen op slaapzalen waar we de douche delen en met circa 5 man op een zaaltje liggen. Heb mijn slaapzak mee en slaap boven verwachting prima. Al veel leuke mensen ontmoet uit allerlei delen van de wereld.


200 km: Inmiddels heb ik er al meer dan 200 km op zitten en ik mag wel zeggen dat deze camino zoveel meer is dan ik ervan verwacht had. De werkelijke kennismaking met mijn lijf wat zoveel meer kan dan ik voor mogelijk hield, de gesprekken met mede pelgrims die allemaal om hun eigen reden hun camino lopen, de mooie vriendschappen die gaandeweg ontstaan en de ontmoetingen met prachtige mensen onderweg. De landschappen zijn zelfs gedurende één dag afwisselend en adembenemend.


785 km: Inmiddels staat mijn laatste afstand naar Santiago voor vandaag op het programma. Onvoorstelbaar dat ik dan 804 km heb gelopen in 34 dagen. Ik heb veel blaren in alle soorten en maten gezien en anderen verdrietig hun reis zien onderbreken omdat de blessures te heftig waren.
Zonder uitzondering stonden pelgrims voor elkaar klaar om te helpen waar nodig. Compeed, medicijnen en emotionele ondersteuning werden, zonder erover na te denken, gedeeld.
Het is en was in alle opzichten een camino die het leven representeert. Ik heb vaak gedacht dat als iedereen zo met elkaar om zou gaan, er geen oorlogen meer zijn.
De gelijkwaardigheid, compassie, behulpzaamheid, saamhorigheid, het gemeenschappelijk doel en zoveel meer, hebben deze reis tot één van de mooiste van mijn leven gemaakt.
Straks loop ik mijn laatste 19 km naar Santiago. Emotioneel en dankbaar voor het mooie kado dat ‘leven’ heet.

Ondanks dat mijn camino een reis voor mezelf was, zonder enige gedachte om deze voor mijn bedrijf aan te bieden, heb ik besloten deze unieke ervaring te delen. Inmiddels zijn de reizen een erg populaire aanvulling aan het Cumlaude reisaanbod.

Wil jij ook een keertje mee? Meld je dan snel aan voor de camino van jouw keuze. Wij verwelkomen je graag.

Buen camino!

Claudia Bottinga

Reiservaringen caminoreis september 2022
Wim: ik heb een prachtige week gehad. Een combi van een soort schoolreis, yoga ontdekt, vleugje snurk, gezamenlijk geslapen zonder gemor, spierpijn overwonnen en genoten van jullie verhalen. Op zijn Gronings: ’t was goed.

Fred: allen bedankt voor het mooie avontuur in alle facetten. Ik heb genoten en inderdaad, wat Wim al aanhaalde, een schoolkamp gevoel. Het Spaanse platteland, de gesprekken onderweg, soms met een lach en soms met een traan, maakten het voor mij fantastisch.

Sandra: Ik sluit me aan bij de enthousiaste woorden van mijn medereizigers. Wat een bijzondere reis. Een nieuwe wereld, die voor mij open is gegaan. Van stromen pelgrims op de camino, van het ritme van opstaan, tas inpakken, wandelen, wandelen, wandelen, prachtige omgevingen, slaapzalen, lekker eten, en met trots de tocht beëindigen in het prachtige Santiago.
Maar vooral mooie nieuwe mensen ontmoet met hun eigen verhalen en struggles. Zo van jullie genoten! 💗En dank aan onze Claudia. Top geregeld en bijzonder jou opnieuw te zijn tegengekomen 😘

Gerben
Praktisch gezien vond ik het al een topreis. Mooie wandeltrajecten, lekkere lunches, borrels en heerlijke, gezellige diners. Maar vooral: een zeer gezellig en bijzonder samenzijn met 7 zeer verschillende mensen. Zo mooi om met een ieder even op te lopen of tijdens borrel/eten een gesprek aan te gaan. Prachtig om jullie te hebben leren kennen. Bedankt dat jullie mij met zijn allen een onvergetelijke week hebben bezorgd.

Ireen
“Door te wandelen, stil te staan”. De ene voet voor de andere voet, één worden met de omgeving, eten, drinken en slapen. Blij kunnen zijn met iets kleins zoals het uittrekken van mijn schoenen. Een leeg hoofd en een warm hart, alleen en samen in het hier en nu. Met grote dank aan Claudia, als inspirerend voorbeeld van ‘El Camino es la Meta’; de weg is het doel.