Camino naar Santiago de Compostela


Op 10 juni gaat onze eerste caminoreis van start. Nadat ik vorig jaar zelf in 34 dagen van St. Jean Pied de Port naar Santiago de Compostela ben gelopen, wil ik graag mensen meenemen op deze prachtige wandeltocht.
Ik besluit om een mooi programma voor het laatste deel van Sarria naar Santiago de Compostela samen te stellen.
De reis is bedoeld voor:
• iedereen die van wandelen en natuur houdt
• degenen die eens willen proeven aan het leven als pelgrim
• degenen die weten dat het niet gaat om snelheid maar het genieten
• degenen die weten dat de weg ernaar toe minstens zo mooi is als het doel bereiken
• degenen die misschien nog wel eens de hele camino willen ondernemen

Sarria

Het is zaterdagavond. De groep gaat laat aankomen. Ik heb een transfer geregeld en wacht op hen in het huis dat ik gehuurd heb. Helaas was het niet mogelijk om op dit tijdstip nog terecht te kunnen in een herberg omdat de meeste pelgrims dan al slapen.

Bij aankomst is iedereen uitgelaten en heeft duidelijk zin in dit mooie avontuur. Na een lekker kopje thee, zoekt iedereen zijn slaapplekje op om de volgende ochtend op tijd te ontbijten. We vertrekken om 9 uur.

Portomarin

Het is een heerlijke wandeling waar iedereen gedurende de wandeling met elkaar kennismaakt en er leuke gesprekken ontstaan. Als we na 22 kilometer aankomen in Portomarin, is iedereen verbaasd dat het helemaal niet moeilijk was.

Geen blaren te verzorgen, de compeed blijft in mijn tas en nadat we ons geïnstalleerd hebben en lekker hebben gedoucht, zoeken we een zonnig terrasje op waar we nog heerlijk genieten van de laatste zonnestralen.

We gaan vroeg op bed omdat we de volgende ochtend om 8 uur vertrekken.

Palas de Rei
Een route van 23 km naar Palas de Rei. De bossen worden afgewisseld door groene heuvels en we wandelen heerlijk in het zonnetje. De tijd vliegt voorbij en na hier en daar wat stops arriveren wij bij Marcelo’s herberg. Marcelo is van oorsprong Italiaans en ziet eruit als een struikrover. Hij is verknocht geraakt aan de camino en heeft er zelf al meerdere gelopen. Zijn herberg is alleen toegankelijk voor pelgrims.
Voor 12 euro maakt hij voor iedereen een heerlijk Italiaans driegangendiner waarbij de wijn inclusief is. We hebben een supergezellige avond met alle pelgrim en een heerlijke maaltijd.

Melide
Marcelo verzorgt geen ontbijt dus we vertrekken in alle vroegte de volgende ochtend naar Melide. Een korte afstand van circa 15 kilometer. Een aantal van de dames vraagt of ze een shiatsu massage kunnen nemen die onderweg wordt aangeboden. Ik vind het prima. We hebben een korte afstand dus alle tijd. Het wordt de meest tegenvallende tocht voor iedereen. De gedachte van 15 kilometer doet hen de das om. Ze hebben het onderschat en na de 20ers van de vorige dag, dachten ze dat vandaag een makkie zou worden. Het drukkende weer zorgt voor een verzwaring van de omstandigheden waardoor de kortste afstand van de hele week uiteindelijk de zwaarste blijkt.
In Melide hebben we onze eigen kamers. De herberg is nieuw en alles is keurig verzorgd. We verzamelen de was en pakken een terrasje terwijl onze was zich schoon draait in de wasmachine. Als we wederom vroeg ons bedje opzoeken, slaapt iedereen binnen no time.

Arzua
Bij deze herberg is het ontbijt inclusief en bezorgt de bakker al vroeg het brood. Het is self service dus één van ons zet koffie en de ander perst de sinaasappels uit voor een vers glas sinaasappelsap. Al met al hebben we het buikje rond als we vertrekken naar Arzua, onze volgende bestemming. Wederom een korte afstand. Iedereen heeft geleerd van de onderschatting van de vorige dag en wil graag doorlopen tot we het grootste stuk gewandeld hebben voordat we gaan lunchen.
Bij aankomst bij onze drukke herberg die ook een restaurant erbij heeft, installeren we ons. We slapen op een grote zaal waarvan ik al gelijk besluit om voor een volgende keer een andere locatie te kiezen. Arzua is ook niet echt bijzonder dus wellicht ook hiervoor een andere plek de volgende keer.

O Pedrouzo

Vandaag zijn we alweer bij onze één na laatste dag beland. Wederom, net als alle andere dagen, een heerlijke wandeling naar het rustige plaatsje O Pedrouzo. Ook nu wisselen bos en groene heuvels elkaar af.

Ik merk dat sommigen het jammer vinden omdat er al bijna weer een einde is gekomen aan ons mooie avontuur. Ikzelf had hetzelfde op mijn laatste dag vorig jaar toen ik de hele camino liep.

Toen moest ik ‘s ochtends voor vertrek toch wel even wat traantjes wegpinken. Op die camino wilde ik eigenlijk ook helemaal nog niet aankomen.

In dit piepkleine dorpje, heb ik een lekker appartementje gehuurd. De eigenaar Guillermo, een man in zijn zestiger jaren, is allerliefst en verzorgt een flesje wijn en voor de liefhebbers een biertje. Als ik hem vraag of dit van het huis is, glimlacht hij en knikt ja.

We dineren vlakbij ons appartement op een superleuke plek in een tuin. Er speelt een DJ wat loungemuziek, we bestellen met zijn allen tapas om te delen. We krijgen van Marlies, één van de pelgrims een hoody cadeau. Er staat in het Spaans op: ‘Lo que pasa en el camino, le queda en el camino’ (wat gebeurt op de camino, blijft op de camino). We hebben er vreselijk veel plezier om en hebben een superleuke laatste avond.

Santiago de Compostela

We hebben een weddenschap afgelegd over hoe laat we de volgende dag aan gaan komen in Santiago. Iedereen gokt om 2 of 3 uur. Ik ben de enige die 1 uur aangeeft. Makkelijk winst natuurlijk omdat ik degene ben die de vertrektijd en het tempo bepaalt. We vertrekken om 7.15 uur en komen inderdaad rond de klok van 1 uur aan.

Als we aankomen bij de poort speelt de doedelzakspeler al om ons te begeleiden naar het welbekende plein voor de kathedraal. Dit keer doet het me meer dan vorig jaar waar ik de hele liep. Daar had ik mijn emotionele momentje waarschijnlijk ’s ochtends al gehad.

We feliciteren elkaar met de 127 kilometers die we hebben afgelegd. Het stempelboekje wat wij in iedere plek hebben laten stempelen levert ons de welverdiende Compostela op. Dit is een officiele oorkonde waarin staat dat jij de camino naar Santiago de Compostela hebt gelopen.

De volgende dag is iedereen vrij om lekker te winkelen of de prachtige stad te bekijken. Ik realiseer me dat dit een vervolg gaat krijgen als ze me vragen of ik voor volgend jaar een nieuwe route met ze wil wandelen. Een mooier compliment kun je niet krijgen. Natuurlijk wil ik dat.
Ik heb meer genoten van de reis dan ik vooraf gedacht had en geniet met volle teugen na van de mooie mensen die ik mee op reis nam, de prachtige gesprekken onderweg en de nieuwe vriendschappen.